پژوهش(پایان نامه) : بررسی رابطه بین توسعه بازار مالی و رشد اقتصادی در ایران
وجود بازار مالی کارآمد با ابزارهای مالی متنوع این فرصت را برای خانوارها فراهم میکند که داراییهای مالی متنوع از بنگاههای کارآمد نگهداری نمایند. اگر در بازار مالی انواع مختلف ارواق بهادار وجود داشته باشد، قسمت اعظم مازاد وجوه افراد جامعه جذب واحدهای اقتصادی میشود؛ زیرا در این شرایط افراد بسیاری با درجههای مختلف ریسک جذب بازار می شوند و پساندازهای کوچک نیز جذب میگردند. همچنین بازارهای مالی کارآمد از طریق افزایش نقدینگی باعث جذب پساندازها میشوند؛ زیرا این امکان را برای پسانداز کنندگان فراهم میکند تا هر زمان به ثروت خود احساس نیاز کردند، داراییهای مالی خود را به آسانی به دارایی مورد نظر تبدیل کنند.
بعلاوه از آنجا که در این بازارها هزینه کسب اطلاعات و نظارت بر بنگاهها به شدت پایین است، کسب اطمینان از شرکتها و بنگاههای اقتصادی با کمترین هزینه برای خانوارها حاصل میشود؛ بنابراین وجود بازارهای مالی کارآمد باعث تجهیز بیشتر پساندازها میگردد.
2-3-2 تخصیص بهینه سرمایه
از طرفی هزینه جمع آوری اطلاعات و پردازش آنها از بنگاههای اقتصادی برای افرادی که قصد سرمایهگذاری در بنگاهها دارند، سنگین است و از سوی دیگر عدم نظارت و کنترل مناسب بر فعالیت شرکتها، باعث میشود که منابع مالی به طرف سرمایهگذاریهای مفید و سود آور سوق داده نشود؛ زیرا افراد سرمایهگذار در فعالیتهایی که فاقد اطلاعات قابل اطمینان هستند، تمایل به سرمایهگذاری ندارند. از این رو ممکن است سرمایهها از مسیر اصلی خود منحرف شده و به پروژههای با کارایی کمتر تخصیص یابد. وجود بازارهای مالی کارآمد شرایط را برای شناسایی بنگاههای کارآمد با حداقل هزینه فراهم میکند و در نتیجه سرمایهها به فعالیتهایی اختصاص مییابد که کارایی بیشتری دارند.
افزایش نقدینگی[1] و کاهش ریسک مربوط به آن
کارکرد دیگر بازارهای مالی این است که سازوکار مناسبی جهت خرید و فروش دارائیهای مالی را فراهم میکند. بهمین سبب می گویند بازارهای مالی دارای خاصیت نقدینگی هستند. نقدینگی عبارت از این است که واحدهای اقتصادی بتوانند به آسانی و به سرعت داراییها را بر اساس قیمتهای بازار به داراییهای مورد نظر تبدیل کنند. ریسک نقدینگی ناشی از عدم اطمینان مربوط به تبدیل داراییها میباشد. بازارهای مالی با فراهم نمودن اطلاعات و نیز فراهم نمودن شرایط برای تبدیل داراییها، نقدینگی را افزایش و ریسک مربوط به آن را کاهش میدهند. (Harrison, The Economic Effects of … on Derivatives…, p. 6)
2-3-3 ایجاد شرایط برای مدیریت ریسک
در بسیاری زمینهها بازارهای مالی فرصتهای پوششی مشابه قراردادهای بیمه را - اگرچه غیرمستقیم - ارائه میکنند؛ مثلا دو بنگاه را ملاحظه کنید که یکی ضد آفتاب تولید میکند و دیگری چتر. سهامداران هر یک از دو بنگاه با ریسک ناشی از تغییرات وضعیت آب و هوا مواجه هستند. یک تابستان بارانی بازده بنگاه اول را کاهش داده در حالیکه بازده بنگاه دوم را افزایش میدهد. در این شرایط با وجود بازار مالی، افراد میتوانند از هر دو بنگاه سهام خریداری کنند، سهام بنگاه دوم به عنوان بیمه هوا برای بنگاه اول عمل میکند. هنگامی که بنگاه تولید کننده ضد آفتاب زیان میکند بنگاه تولید کننده چتر دارای بازدهی بالایی است. (Bodie & ..., Investment, p162)
دانلود پایان نامه ارشد :
بررسی رابطه بین توسعه بازار مالی و رشد اقتصادی در ایران
دانلود مقاله :
بررسی رابطه بین توسعه بازارهای مالی و رشد اقتصادی
همچنین با وجود برخی ابزارهای مالی در این بازارها؛ سرمایهگذاران و فعالان بزرگ و کوچک اقتصادی میتوانند ریسک مربوط به فعالیت خود را مدیریت کنند؛ برای مثال فعالان اقتصادی که نگران افزایش قیمت مواد اولیه مورد نیاز خود یا کاهش قیمت محصولات تولید شده در آینده هستند، برای رفع نیاز واقعی خود، از ابزارهایی برای حداقل سازی ریسک استفاده میکنند که این ابزارهای مدیریت ریسک، به مشتقات معروفند و نوعاً به قرارداد سلف[2] ؛ قرارداد آتیها[3] ، قرارداد اختیارات[4] و معاوضات () [5]تقسیم شدهاند.
[1] - liquidity
[2] - Forward Contract
[3] - Futures Contract
[4] - Option Contract
[5] - Swaps
برچسب: ،